OMGEVING & ONTWIKKELING
Vergunningen & handhaving
Sinds de oprichting van ons kantoor adviseren wij zowel particulieren als overheden, ondernemingen en ontwikkelaars op hun weg naar of in hun strijd tegen een omgevingsvergunning van eender welke aard. Ook het handhavend optreden behoort tot onze expertise. Wij zijn uiterst vertrouwd met deze materie en de toepassing van het complexe kluwen aan regelgeving en helpen u dan ook enthousiast verder bij vragen over:
- Opmaak van een verzoek tot opname in het vergunningenregister
- Samenstellen van een correct en volledig aanvraagdossier tot omgevingsvergunning (stedenbouwkundige handelingen, verkavelingen, exploitatie van ingedeelde inrichtingen/activiteiten, kleinhandelsactiviteiten en reliëfwijzigingen)
- Bijstand in procedures, bv. de opmaak/weerlegging van bezwaarschriften (al dan niet tijdens een openbaar onderzoek), het voeren van de administratieve beroepsprocedure, het doorlopen van de procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen
- Handhavingsinitiatieven, maatregelen en herstelvorderingen bij een stedenbouwkundig misdrijf of milieumisdrijf en procedures, bv. bij de Hoge Raad voor Handhavingsuitvoering
- Alle aspecten van een omgevingsvergunning, bv. wijzigingsverzoek, stedenbouwkundige voorschriften, zonevreemdheid, uitvoering/verval van vergunning, functiewijziging, aktename van meldingen, …
- ...
Ruimtelijke planning & stedenbouw
De ruimtelijke bestemming van een perceel grond of een gebied wordt bepaald door de overheid. Als de overheid overgaat tot een bestemmingswijziging, bv. door de invoering van een ruimtelijk uitvoeringsplan, weet u als eigenaar vaak niet wat gedaan. De impact van een ruimtelijk planningsinitatief is doorgaans groot. Ook voor overheden is de opmaak van een sluitend plannend instrument geen sinecure. Onze advocaten staan u daarom graag bij in onder meer:
- Begeleiding van de overheid bij de opmaak van stedenbouwkundige verordeningen, ruimtelijke beleids/structuurplannen en ruimtelijke uitvoeringsplannen
- Advies over de draagwijdte van een ruimtelijk planningsinstrument door een overheid
- Analyse over de ruimtelijke bestemming van uw perceel (volgens Gewestplan, bijzonder plan van aanleg, RUP of stedenbouwkundige verordening) en de gevolgen van de bestemming voor de bebouwings-en vergunningsmogelijkheden
- Bijstand in procedures over een ruimtelijk planningsinstrument, bv. de opmaak/weerlegging van bezwaarschriften tijdens een openbaar onderzoek, het bestrijden van een goedgekeurd planningsinstrument of het verweren tegen een ingediend beroep bij de Raad van State
- ...
Hinder & overlast
Indien u wordt geconfronteerd met een hinderproblematiek, begeleiden wij u naar de meest passende oplossing. De hinder kan afkomstig zijn van tal van bronnen en allerlei schade veroorzaken, waaronder gezondheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan overlast door luidruchtige buren, geurhinder afkomstig van een onderneming nabij uw woning of lucht- en watervervuiling. De hinder vereist een doelgerichte aanpak waarbij ons team klaarstaat voor alle betrokkenen. Wij begeleiden u als volgt:
- Advies over de oorsprong van de hinder (zoals omgevingsfactoren, milieu, overheid, onderneming) en daaraan gekoppelde preventiemaatregelen, acties en aansprakelijkheden
- Onderzoek naar de aard van de hinder, bv. geluidshinder, geurhinder, stofhinder, visuele hinder, mobiliteitshinder, privacyhinder, bodemverontreiniging, lucht- of watervervuiling, …
- Bijstand in minnelijk overleg tussen de betrokken partijen en buitengerechtelijke initiatieven ten aanzien van bevoegde instanties om de hinderproblematiek op te lossen
- Administratieve of gerechtelijke procedures, bv. burenhinder, aansprakelijkheidsprocedure, milieustakingsvordering, …
- ...
Landinrichting & wegenrecht
Het Belgische landschap wordt doorkruist door een uitgebreid netwerk aan wegen, zoals waterwegen, autosnelwegen, buurtwegen, gemeentewegen, gewestwegen en trage wegen. Daarnaast wordt het (platte)land gekenmerkt door een veelvoud aan gebiedsbestemmingen die men via landinrichting tracht te ontwikkelen. Wij verlenen u professioneel advies over en helpen u verder met betrekking tot:
- De toepassing van de relevante regelgeving over landinrichting en wegenrecht, zoals het Decreet betreffende de landinrichting, het Gemeentewegendecreet, …
- Het gebruik van landinrichtingsinstrumenten voor de realisatie van projecten/plannen/ programma’s, bv. herverkaveling al dan niet met planologische ruil, pachtovereenkomst, ruilverkaveling, …
- Administratieve en gerechtelijke procedures, bv. beslissing over een gemeenteweg, beroep bij de Vlaamse regering over de zaak der wegen, beroep bij de Raad van State, procedure bij burgerlijke rechtbank, …
- Analyse van uiteenlopende vraagstukken over wegen, bv. publiek dan wel privaat karakter, beheer en onderhoud, publieke erfdienstbaarheid, …
- ...
Natuur, bos & water
Natuur, bos en water zijn schaarse goederen waarmee door eenieder zorgzaam moet worden omgesprongen. Er zijn dan ook tal van wetgevende initiatieven om de natuur en het leefmilieu te beschermen en er gelden strikte regels wanneer deze bescherming op enige wijze wordt bedreigd of aangetast. Hierbij kan worden gedacht aan ontbossingen, het oppompen/lozen van grondwater, de realisatie van een bouwproject of de exploitatie van (mogelijk) hinderlijke activiteiten. Verbist Advocatuur biedt juridische bijstand inzake:
- De variëteit aan Europese en Vlaamse regelgeving, bv. Vogelrichtlijn, Habitatrichtlijn, Decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, …
- Begeleiding bij bv. een aanvraag tot omgevingsvergunning die onderworpen is aan een passende beoordeling op natuurgebied, milieueffectenrapporten, beleidsplannen, …
- Advies over de veelzijdige materie, bv. rechten/plichten van ondernemingen met (mogelijk) schadelijke of hinderlijke activiteiten, bodemonderzoeks- en saneringsplicht, beheer en onderhoud, bedreigde planten/dieren, erkenning als natuurreservaat, voorkooprechten, …
- Maatregelen en procedures in verband met natuurbescherming en -behoud, zoals aansprakelijkheid voor bodemverontreiniging
- ...
Klimaat & energie
Verbist Advocatuur heeft intussen een stevige expertise opgebouwd inzake regelgeving en dossiers die verband houden met klimaat en energie. Denkt u maar aan het debat over de stikstofproblematiek, waarbij onze analyses gretig worden gelezen en gedeeld. Ook u kan beroep doen op Verbist Advocatuur voor:
- Analyse van o.a. klimaatwetgeving en Europese klimaatmaatregelen en begeleiding bij overeenkomsten over klimaat en energie, zoals warmte- en koudeopslag
- Advies en begeleiding in geschillen over bv. het verkrijgen van overheidssteun, subsidies, aankoop en verkoop van energie, energiecertificaten, plaatsing van zonnepanelen(parken) en windturbines, aanleg van leidingen en nutsvoorzieningen, emissiehandelssystemen, …
- Aansprakelijkheid van overheden, ondernemingen en particulieren inzake klimaat
- Klimaatuitdagingen voor bv. landbouw en industrie
- ...